Hints en Tips

Hints en tips voor wanneer je je eigen CAI (Centrale Antenne Inrichting) wilt aanleggen of upgraden.

FAQ

Bekijk ook de Veel Gestelde Vragen!

Voorbeeldschema’s

Op de pagina met CAI voorbeeldschema’s is voor bijna elke situatie wel een schema te vinden wat u kunt gebruiken (als basis) voor uw eigen CAI systeem.

Goed materiaal

Gebruik uitsluitend materiaal van uitstekende kwaliteit. Hirschmann levert het meest uitgebreide assortiment en een gegarandeerd uitstekende kwaliteit en u kunt kwaliteit ook herkennen aan het Kabelkeur keurmerk.

Probeer het gebruik van adapters, koppelingen en verloopstukjes zoveel mogelijk te vermijden.

Altijd eerst versterken!

Altijd eerst versterken, daarna pas verdelen. Wanneer het signaal eerst wordt versterkt dan is en blijft de kwaliteit van het signaal optimaal. Wordt de versterker echter na een verdeler, multitap of aftakelement geplaatst dan wordt het signaal zwakker t.o.v. ruis en andere stoorsignalen. Een erachter geplaatste versterker zal deze stoorsignalen meeversterken met als resultaat wel een versterkt signaal maar van slechte kwaliteit.

Aarding

Meestal is het AOP (abonnee overname punt) geaard, maar de Hirschmann antenneversterkers hebben zo nodig ook een aarde aansluiting (behalve de opsteekversterker). Zie voor details de gebruiksaanwijzing van de betreffende versterker.

De spanning die op een ongeaard CAI systeem staat is in normaliter ongevaarlijk, maar om elk risico uit te sluiten is het verstandig alle apparaten los te koppelen voordat u een bestaande installatie gaat aanpassen en eerst de aarding in orde te maken.

Retourgeschikt

Voor internet en interactieve televisie (denk bijvoorbeeld aan systemen zoals pay-per-view en video on demand en apparaten zoals kabelmodems en mediaboxen) moeten de CAI signalen niet alleen worden ontvangen maar ook retour gestuurd kunnen worden. Niet alle versterkers laten dit retoursignaal door en passieve elementen zullen het retoursignaal verzwakken.

LET OP: voor steeds meer digitale ontvangers wordt een goede werking van de retourband vereist, ook al wordt er niet specifiek gebruik gemaakt interactieve diensten!

Ongebruikte uitgangen afsluiten

Ongebruikte uitgangen van versterkers, multitaps, aftakelementen, rijgdozen en verdelers moeten altijd afgesloten worden met afsluitweerstanden.

Stersysteem

Probeer zo veel mogelijk het rijgsysteem te vermijden en gebruik in plaats daarvan het stersysteem. Zie de pagina’s over het stersysteem en het rijgsysteem (links naar oude website) voor de voor- en nadelen van beide systemen.

Apparaatkabels

Wanneer u uw systeem perfect in orde wilt hebben vervang dan ook oude en/of goedkope coaxkabels van einddoos naar apparaat. Doordat deze kabels meestal kort zijn is de invloed op de kwaliteit van het signaal ook minder groot, maar slechte of defecte apparaatkabels kunnen diverse storingen veroorzaken.

Gereedschap

Zie gereedschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam vraag: