Stersysteem

Verdeling van het CAI signaal d.m.v. het stersysteem

Het stersysteem en rijgsysteem zijn twee verschillende manieren om het CAI signaal te verdelen. Ook een combinatie van rijg- en stertechniek kan toegepast worden.

Verdeling van het CAI signaal d.m.v. het stersysteem houdt in dat het signaal verdeelt wordt vanaf één bepaald punt (multitap) en dat van daaruit aparte coax kabels naar de diverse einddozen of andere verdeelpunten lopen.

Bij een mini-stersysteem wordt het centrale verdeelpunt wordt gevormd door een multitap en op de uitgangen van de multitap worden d.m.v. coax kabels einddozen aangesloten.

Indien praktisch gezien uitvoerbaar heeft het stersysteem altijd de voorkeur boven het rijgsysteem.

Voordelen van het stersysteem:

 • Goede signaalverdeling.
 • In principe onbeperkt uit te breiden.
 • Betrouwbaarheid. Een storing in één van de uitgaande kabels zal meestal geen of weinig invloed hebben op de andere aansluitingen.
 • Geschikt voor het doorgeven van retoursignalen (mits daartoe geconfigureerd en afhankelijk van de gebruikte componenten).

Nadelen van het stersysteem:

 • Voor elk aansluitpunt is een aparte coax kabel nodig.

Voorbeeldschema van een stersysteem

stersysteem

Meer voorbeelden zijn beschikbaar bij de voorbeeld schema’s.

3 comments on “Stersysteem

 1. vraag:

  Ik wil 4 MoCa’s installeren en ben begonnen ze aan te sluiten. Maar ze krijgen geen verbinding met elkaar. Ik heb verschillende wandcontactdozen geprobeerd waarvan ik weet dat de TV werkt. Geen succes.

  Nou zitten de kabels aangesloten op een afc1861 zie foto. Ik vermoed dat daar het probleem zit? Moet ik dan in plaats daar van een GHV41M(X) gebruiken? Eventueel in combinatie met een of VFC2104?

  Bijlage

 2. Ik heb geen ervaring met Moka, maar voor zover ik weet mag de demping tussen de Moka units niet meer dan 50dB zijn. En ik vermoed dat je alle Moka’s op de uitgangen van de multitap hebt aangesloten, dan heb je te maken met de isolatiedemping van de multitap en die is waarschijnlijk wel hoger dan 50dB.

  Heb je ook al geprobeerd één Moka vóór de multitap aan te sluiten en een tweede erachter? Dan is de demping niet te hoog (max. 17dB).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam vraag: