F-connector

Soorten F-connectors

Kwalitatief goede antenneversterkers, verdeelelementen en multitaps worden door middel van F-connectoren aangesloten. Dit is dus niet hetzelfde als de IEC-pluggen waarmee onder andere televisies worden aangesloten.

Er bestaan diverse soorten F-connectors:

 • Push On F-connectors (montage)
 • Krimp F-connectors (montage)
 • Schroef F-connectors

Hieronder vind je een tutorial over het monteren van Push On f-connectoren.

De meeste gebruikte F-connector is de, relatief nieuwe, Push On F-connector van Hirschmann. De Push On F-connector is te monteren zonder krimptang en is van zeer goede kwaliteit. De prijs van deze F-connector is wel hoger dan van beide andere F-connectors.

Krimp F-connectors worden minder vaak in zelfbouw huisinstallaties gebruikt omdat voor de montage een speciale krimptang nodig is.

Voorheen werd voor thuisgebruik het schroeftype F-connector veel gebruikt vanwege de lage prijs en omdat bij de montage geen krimptang nodig is. Gezien de veel betere HF-eigenschappen zijn zowel de krimp als Push On F-connectoren echter sterk aan te bevelen boven de schroef uitvoering!

De Push On F-connector

Montage Push On F-connector

Nieuw! De montage is nu ook op video te bekijken:

Voor de montage van de Push On F-connector stript u eerst 14mm van de buitenisolatie en daarna 8mm van de binnenisolatie van de coaxkabel. We gebruiken in onderstaand voorbeeld een scherp mes voor het aansnijden van de coaxkabel, maar wanneer u veel kabels moet strippen is gebruik van een coax-stripper aan te bevelen (zie bovenstaande video).

Strip eerst (ruim) 14 mm van de buitenisolatie:montage-push-on-f-connector-info_1

Door de buitenisolatie net niet helemaal door te snijden voorkomt u dat u de afscherming beschadigd. Door de kabel dan iets te buigen (buig niet te ver!) en aan de buitenisolatie te trekken komt de buitenisolatie los:

montage-push-on-f-connector-info_2

Strip vervolgens zoveel van de binnenisolatie dat er nog 6 mm folie zichtbaar blijft en (ruim) 8mm kern (snij ook nu, om beschadiging van de kern te voorkomen, de isolatie net niet helemaal door en raak de afscherming niet met blote vingers aan):

montage-push-on-f-connector-info_3

Druk, wederom zonder de afscherming met de vingers aan te raken, voor het aanbrengen van de f-connector de folie zo nodig nog even plat, deze folie moet namelijk in het binnenste van de F-connector terecht komen:

montage-push-on-f-connector-info_4

Druk tenslotte de F-connector stevig op de coaxkabel.

montage-push-on-f-connector-info_5

Voor het stevig aandrukken van de F-connector kan eventueel het F-connector montagekrukje gebruikt worden.

Het buitenste deel dan de F-connector kan nu ongeveer 5mm heen en weer geschoven worden, als de plug goed gemonteerd is steekt de kern in de uitgeschoven stand van de connector minimaal 2mm uit (7mm in ingeschoven stand).

Eigenschappen Hirschmann POFC 070 Push On F-connector:

 • + Eenvoudige montage, zonder duur gereedschap.
 • + KabelKeur NLkabel Goedgekeurd.
 • + Zeer goede HF eigenschappen en stevige verbinding.
 • – Duurder dan krimp F-connectors.

De krimp F-connector

Montage krimp F-connector

Nieuw! De montage is nu ook op video te bekijken:

Het strippen van de coaxkabel gaat op analoge wijze als hierboven bij de Push On F-connector is beschreven. Maar nu eerst 11 mm van de buitenisolatie strippen, dan de gevlochten afscherming omslaan, en vervolgens 8 mm van de binnenisolatie afstrippen (er blijft dus +/- 3 mm binnenisolatie en folie over).

Na het strippen kan de connector eenvoudig op de kabel gedrukt. Zet tenslotte de krimptang op de vier ringen van de plug en krimp de connector vast. Het is wel essentieel een krimptang te gebruiken welke precies past bij de gebruikte F-connector! Onder andere de Hirschmann 606301002 (RH-606301002) en Hanglong Tools HT-106H zijn geschikt voor het krimpen van de Hirschmann SFC 012 (RH-SFC012) krimp F-connector op KOKA799.

Eigenschappen Hirschmann SFC 012 krimp F-connector:

 • + Met behulp van de juiste krimptang is de montage eenvoudig. Nog iets makkelijker dan de Push On uitvoering.
 • + Zeer goede HF eigenschappen en stevige verbinding.
 • + Goedkoper dan Push On F-connectors.
 • – Krimptang nodig voor montage.

De schroef F-connector

Eigenschappen Hirschmann SFC 070 schroef F-connector:

 • + Goedkoop.
 • – Slechtere HF eigenschappen dan Push On en krimp F-connectors (mede afhankelijk van montage).
 • – Minder stevige verbinding.

Gebruik van deze connector wordt sterk afgeraden!