Coax Plug

Met “Coax Plug”  bedoelen we de veel gebruikte male en female IEC steekpluggen welke gebruikt worden om apparaten zoals TV’s en digitale ontvangers aan te sluiten.

De meest gebruikte IEC coax pluggen zijn de Hirschmann KOKWI 3 (female) en KOSWI 3 (male). In de TV-uitgang van een einddoos of rijgdoos past normaliter de female plug (KOKWI 3) en in uw TV past normaliter de male IEC plug (KOSWI 3). Voor radio is het precies andersom.

Hirschmann Coax plug IEC female (KOKWI3):

coax-stekker-female-IEC-KOKWI-3

Hirschmann coax plug IEC male (KOSWI3):

coax-stekker-male-IEC-KOSWI-3

Montage coax plug (IEC)

Het monteren van deze pluggen is op zich niet moeilijk, maar omdat dit wel secuur moet gebeuren hebben we hieronder een uitgebreide beschrijving gepubliceerd.

Met enige handigheid is (voorzichtig, zonder de kabel te beschadigen!) strippen van coaxkabel met een scherp mes goed mogelijk, maar er bestaan diverse gereedschappen om dit makkelijker te maken. Bekijk de beschrijving van de montage van de F-connector voor het coax strippen met een mes.

In dit voorbeeld gebruiken we de Jokari JK-30010 Coax kabel stripper, met deze coax stripper is het strippen van de kabel zeer eenvoudig.

Stap 1: Ontgrendel de stripper door de zwarte vergrendeling aan de achterzijde te verschuiven en leg het uiteinde van de coax kabel in de stripper aan de met 1 gemarkeerde zijde van de stripper zodat er straks ongeveer 18 mm van de buitenisolatie wordt gestript (voor het gemak hebben wij dit punt rood gemarkeerd):

JK-30010-info_1

Stap 2: Druk de stripper stevig dicht en draai de stripper ongeveer een kwart slag met de klok mee en terug ten opzichte van de beginpositie. En trek vervolgens de buitenste isolatie van de coax kabel door de stripper van de kabel te trekken:

JK-30010-info_2

JK-30010-info_3

JK-30010-info_4

JK-30010-info_5

Stap 3: Sla de gevlochten afscherming terug, zodat de folie afscherming vrij komt. En leg het uiteinde van de coax kabel in de stripper aan de met 2 gemarkeerde zijde van de stripper zodat er ongeveer 9 mm van de binnenisolatie gestript zal worden (ook hier is te zien dat we dit punt voor het gemak hebben gemarkeerd). Druk de stripper weer dicht en draai deze weer heen en weer:

JK-30010-info_6

Stap 4: Nu kunt u de binnenisolatie eenvoudig van de binnenader trekken:

JK-30010-info_7

Stap 5: Om er 100% zeker van te zijn dat de afscherming straks zeer goed contact maakt met de plug kunt u de gevlochten afscherming nu nog even om de folie heen wikkelen. Raak de gevlochten afscherming hierbij niet met de vingers aan! De kabel is vervolgens klaar voor montage. Vergeet niet de schroefdop en trekontlasting over de kabel te schuiven alvorens u de plug monteert:

JK-30010-info_8

JK-30010-info_9

Stap 6: Belangrijk is dat u de kern niet vergeet vast te schroeven:

JK-30010-info_10

Stap 7: Draai nu de plug in elkaar:

JK-30010-info_11

Hou hierbij de plug stevig vast zodat deze niet ten opzichte de kabel draait:

JK-30010-info_12

En de plug is perfect op de kabel gemonteerd:

JK-30010-info_13

One comment on “Coax Plug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam vraag: