Antenneversterker nodig?

Heb ik een antenneversterker nodig?

Het antwoord op deze veel gestelde vraag hangt natuurlijk geheel af van de specifieke situatie, maar ik zal proberen hierop toch een algemeen antwoord te geven.

Inleiding

Een antenneversterker, of eigenlijk signaalversterker, heeft als doel de signaalsterkte zodanig te verhogen dat demping in de installatie wordt gecompenseerd en het gewenste signaal voldoende boven ruis en andere stoorsignalen wordt “uitgetild”. Zowel een zwak (of te sterk!) signaal, als een kwalitatief slecht signaal, stelt een ontvanger voor problemen, dus hoe meer demping en storingsbronnen in de installatie hoe meer kans dat een antenneversterker nodig is om voldoende signaalsterkte en kwaliteit over te houden voor de ontvangers.

Uiteraard moet je allereerst storingsbronnen in de installatie zoveel mogelijk zien te vermijden, dus goede (apparaat)kabels pluggen en andere componenten gebruiken en alles goed aansluiten!

Afbeeling verdeelelement
Een verdeelelement dempt het signaal

In een goed aangelegde installatie zijn lange kabels en verdeelelementen de grootste dempers, daarnaast zal alle kabel ook fungeren als antenne voor stoorsignalen. Vandaar dat je op basis van de verdeling en lengte van de kabel een aantal vuistregels op kunt stellen.

Vuistregels

Je hebt in de regel een versterker nodig wanneer:

 • De totale kabellengte van het AOP (abonnee overnamepunt) tot de ontvanger meer is dan 10 tot 20 meter (sterk afhankelijk van de kwaliteit van de kabel).
 • Het signaal één keer wordt verdeeld en de kabellengte meer is dan 5 meter.
 • Wanneer het signaal meer dan één keer wordt verdeeld, dus bij meer dan twee aansluitingen.

Hierbij geldt dat een eventuele splitter ten behoeve van een kabelmodem ook gezien moet worden als verdeling.

Maar…

nu is het absoluut niet zo dat je in bovenstaande gevallen zonder versterker gegarandeerd een slechte ontvangst hebt. Er is een heel groot gebied waarbij de demping hoger is en/of de kabellengte groter en ondertussen goede ontvangst toch mogelijk is. Ook zal in veel gevallen de sterkte van het aangeleverde signaal boven het minimum liggen, waardoor in de praktijk meer verdeling en/of langere kabels gebruikt kunnen worden zonder dat er direct storingen optreden. Het probleem is echter dat de kabelmaatschappijen dit niet willen en niet kunnen garanderen. Dus wanneer je buiten de “veilige range” gaat kan dat jaren goed gaan, maar bij aanpassing van het netwerk, of verandering van externe factoren (zendmasten in de buurt, meer Wifi signalen), kan je plotseling last krijgen van storingen!

Stoorsignalen zullen meestal ook variëren in aard en sterkte, dus ook een “zo en nu en dan” storing is goed mogelijk bij een niet goed ingerichte installatie.

 

 

6 comments on “Antenneversterker nodig?

 1. Geachte Heer, ik weet niet of u mijn reactie kunt of wil beantwoorden, maar bij voorbaat dank daarvoor.
  Ik heb sinds dec, 2005 een Hirschmann signaalversterker GHV 20 M eco-power nr.940 030-061 op mijn Ziggo
  kabelaansluiting in mijn huis. 3 van de 4 uitgangen worden gebruikt, met F-connectoren. Uitgang 4 is niet afgesloten met een afsluitweerstand. Ik had nooit problemen met beeld en geluid.
  Sinds kort heb ik op een antenne einddoos met een kabelkeur splitter (2x uitgang male) problemen op de beide daarop aangesloten TV’s: blokken en strepen en meldingen E48 en E52 (geen signaal) op diverse zenders.Niet op alle. Na verwijdering van de splitter en aansluiting van de ene of de andere TV rechtstreeks op de einddoos heb ik ongestoord beeld en geluid op de aangesloten TV. Ik gebruik kabelkeur stekkers.
  Waar kan het probleem zitten? Speelt de instelling van de niveau controller in de Hirschmann een rol?
  Versterking minus demping? Oversturing? Of is de Hirschmann te zwak/te oud? Hebt u een advies?

 2. Beste H. du Pon,

  vreemd dat er storing optreedt bij gebruik van de kabelkeur splitter, ik vraag me echter af wat voor kabelkeur splitter het is aangezien goedgekeurde splitters normaliter geen male aansluitingen hebben maar uitsluitend f-aansluitingen. Mijn vermoeden is dat het een versterker is (er bestaat een goedgekeurde versterker met IEC i.p.v. f-aanlsuitingen) en in dat geval klopt de configuratie niet en kan er o.a. sprake zijn van oversturing.

  De enige versterker (voor zover mij bekend) voor de consumenten markt die geschikt is om in cascade te gebruiken is de GHV41MX.

  (excuus voor de trage reactie, door omstandigheden was eerder reageren niet mogelijk)

 3. Ik wil de MOKA 32 van Hirschmann installeren. In de meterkast kom ik dit tegen: zie foto. De coax komt binnen in de AOP waarop een tv/data-verdeler (Tratec PDF-65) zit. De vertakking naar beneden loopt naar het modem. De andere vertakking wordt gesplitst (door een ASTR) HFT 2) en loopt vervolgens naar de twee wandcontactdozen, waarvan ik er een niet gebruik. Heb ik een antenneversterker nodig? Zo niet: hoe verbind ik de MOKA 32 hier?
  (N.B. Jammer trouwens dat die MOKA 32 geleverd worden met de verkeerde F-adapter; ik heb een IEC-connector/F-male nodig i.p.v. -female)

  Bijlage

  • Aangezien het signaal 2x wordt verdeeld heb je in principe een versterker nodig. Maar als er momenteel geen problemen zijn met de kwaliteit van het signaal is het de vraag of het de moeite (en kosten) waard is. Aangezien één aansluiting niet wordt gebruikt is het wellicht ook een optie om de betreffende kabel en het verdeelelement los te koppelen.

   Ik heb zelf geen ervaring met de Moka, maar volgens de montage-instructie plaats je deze gewoon tussen de betreffende kabel. Ik ga er vanuit dat de Moka weinig of geen invloed heeft op de signaalsterkte en of je wel of geen versterker nodig hebt.

   Overigens is het veel beter helemaal geen F-adapters te gebruiken, maar de Moka d.m.v. goede kwaliteit f-connectoren aan te sluiten (Push On of krimp).

 4. Hallo,
  Wij hebben een tijdelijke oude woning gehuurd waar de AOP uit de muur in de woonkamer komt. De AOP heeft 3 ingangen: in volgorde van de foto: links internet. (Het signaal is niet altijd even consistent en valt soms compleet uit.) In het midden tv, rechts radio.

  Het grootse probleem is bij ons de tv ontvangst. Uit de AOP is er 1 kabel, die de huisbaas zelf heeft verdeeld over 4 aansluitingen. 1 beneden, 3 boven. Er is geen splitter zichtbaar. Het vermoeden is dat die ene kabel ergens in de muur zelf is onderverdeeld.
  Beneden hebben we digitale tv met HD recorder. Gaat op zich goed.
  Boven in de kinderkamers, 2 analoge tv’s. Ontvangst redelijk met slecht beeld. Veel sneeuw.
  Boven in de ouderslaapkamer digitale tv met CAM module; ontvangst gaat steeds slechter. Sommige kanalen worden compleet overgeslagen.
  Als ik een goede, lange kabel gebruik om de tv boven rechtstreeks op de AOP aan te sluiten is het beeld perfect.
  Ik heb een versterker gekocht bij de Praxis, 12,5db. Aangesloten op de AOP en de tv boven deed het er prima op. Alleen, toen ik de tv beneden ook aan deed, heb ik de versterker ws opgeblazen, want daarna viel alle signaal weg en ging de versterker niet meer aan.
  Het betekent iig dat een versterker wel de moeite waard is, echter is de vraag nu, welke is het handigst? eentje met een hogere capaciteit en 1 uitgang of maakt het aantal uitgangen niet uit? Volgens mij is retourgeschikt niet nodig omdat internet apart zit. Of is het juist handig om meteen internet te versterken opdat we dan een beter en sterker signaal hebben?
  Bij voorbaat hartelijk dank voor uw advies/ reactie.

  Bijlage

 5. Het is onmogelijk de beste oplossing te bepalen zonder dat bekend is hoe het signaal is verdeeld vanaf het AOP. In het gunstigste geval is het signaal verdeeld door middel van een GHV41MX, of andere versterker van hoge kwaliteit. Is er een versterker van slechte of matige kwaliteit gebruikt dan verwacht ik dat de kwaliteit van het signaal slecht en onbetrouwbaar zal blijven, wat je ook doet aan de eigen aansluiting.

  Indien er een GHV41MX is gebruikt kun je met een beetje geluk met succes een 2e GHV41MX gebruiken om het signaal verder te verdelen. Het één en ander hangt uiteraard van hoe dit is aangesloten en van de gebruikte kabel en connectoren, het inkomende signaal voor de te plaatsen versterker moet niet te zwak of te sterk zijn en van ruim voldoende kwaliteit.

  Is het signaal verdeeld door middel van een verdeelelement dan heb je ook nog wel kans dat een versterker zoals de GHV41M een acceptabel resultaat oplevert, maar de installatie zal niet voldoen aan de eisen van de kabelmaatschappij dus het blijft een gok…

  Een versterker met versterkende retour zou het retoursignaal kunnen verbeteren (vooral wanneer dit is verzwakt door de bestaande verdeling) en daarmee de kwaliteit van de internet verbinding, maar ook dat blijft een gok.

  Het is vreemd dat de versterker kapot is gegaan bij inschakelen van de TV. Het kan natuurlijk heel goed te maken hebben met de kwaliteit van de versterker, maar misschien is er daarnaast ook een probleem met de aarding van het systeem, en/of een probleem met de TV, waardoor er bij inschakelen van de TV een hoge spanning op de versterker komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Anti-spam vraag: