F-connector

Soorten F-connectors

Hirschmann antenneversterkers (behalve de opsteekversterker), verdeelelementen en multitaps worden door middel van F-connectoren (schroefverbinding) aangesloten. Dit is dus niet hetzelfde als de IEC-pluggen waarmee ondere andere televisies worden aangesloten.

Er bestaan diverse soorten F-connectors:

De meeste gebruikte F-connector is de, relatief nieuwe, Push On F-connector van Hirschmann. De Push On F-connector is te monteren zonder krimptang en is van zeer goede kwaliteit. De prijs van deze F-connector is wel hoger dan van beide andere F-connectors.

Krimp F-connectors worden minder vaak in zelfbouw huisinstallaties gebruikt omdat voor de montage een speciale krimptang nodig is.

Voorheen werd voor thuisgebruik het schroeftype F-connector veel gebruikt vanwege de lage prijs en omdat bij de montage geen krimptang nodig is. Gezien de veel betere HF-eigenschappen zijn zowel de krimp als Push On F-connectoren echter sterk aan te bevelen boven de schroef uitvoering!

De Push On F-connector

Montage Hirschmann Push On F-connector

Nieuw! De montage is nu ook op video te bekijken:

Voor de montage van de Push On F-connector stript u eerst 14mm van de buitenislotie en daarna 8mm van de binnenisolatie van de coaxkabel. We gebruiken in onderstaand voorbeeld een scherp mes voor het aansnijden van de coaxkabel, maar wanneer u veel kabels moet strippen is gebruik van een coax-stripper aan te bevelen (zie bovenstaande video).

Strip eerst (ruim) 14 mm van de buitenisolatie:

Montage F-connector (Hirschmann Push On type), buitenisolatie aansnijden

Door de buitenisolatie net niet helemaal door te snijden voorkomt u dat u de afscherming beschadigd. Door de kabel dan iets te buigen en aan de buitenisolatie te trekken komt de buitenisolatie los:

Montage F-connector (Hirschmann Push On type), buitenislatie losmaken

Strip vervolgens zoveel van de binnenisolatie dat er nog 6 mm folie zichtbaar blijft en (ruim) 8mm kern (snij ook nu, om beschadiging van de kern te voorkomen, de isolatie net niet helemaal door):

Montage F-connector (Hirschmann Push On type), binnenisolatie

Druk voor het aanbrengen van de f-connector de folie zo nodig nog even plat, deze folie moet namelijk in het binnenste van de F-connector terecht komen:

Montage F-connector (Hirschmann Push On type), detail montage plug

Druk tenslotte de F-connector stevig op de coaxkabel.

Montage F-connector (Hirschmann Push On type), gemonteerd

Voor het stevig aandrukken van de F-connector kan eventueel het F-connector montagekrukje gebruikt worden.

Het buitenste deel dan de F-connector kan nu ongeveer 5mm heen en weer geschoven worden, als de plug goed gemonteerd is steekt de kern in de uitgeschoven stand van de connector minimaal 2mm uit (7mm in ingeschoven stand).

Eigenschappen Hirschmann POFC 070 Push On F-connector:

De krimp F-connector

Montage krimp F-connector

Nieuw! De montage is nu ook op video te bekijken:

Het strippen van de coaxkabel gaat op analoge wijze als hierboven bij de Psuh On F-connector is beschreven. Maar nu eerst 11 mm van de buitenisolatie strippen, dan de gevlochten afscherming omslaan, en vervolgens 8 mm van de binnenisalotie afstrippen (er blijft dus +/- 3 mm binnenisolatie en folie over).

Na het strippen kan de connector eenvoudig op de kabel gedrukt. Zet tenslotte de krimptang op de vier ringen van de plug en krimp de connector vast. Het is wel essentieel een krimptang te gebruiken welke precies past bij de gebruikte F-connector! Onder andere de Hirschmann 606301002 (RH-606301002) en Hanglong Tools HT-106H zijn geschikt voor het krimpen van de Hirschmann SFC 012 (RH-SFC012) krimp F-connector op KOKA799.

Eigenschappen Hirschmann SFC 012 krimp F-connector:

De schroef F-connector

Montage schroef F-connector

In plaats van deze schroef F-connector is het veel beter Push On of krimp F-connectors te gebruiken, maar voor de volledigheid laten we hieronder ook de montage van de schroef F-connector zien.

De montage is nu ook op video te bekijken:

We laten hieronder zien hoe u de Hirschmann SFC 070 schroef F-connector eenvoudig op Hirschmann KOKA799 coaxkabel kunt monteren.

Wij gebruiken hierbij een coax stripper en een F-connector schroefhulp. U kunt de coax kabel natuurlijk ook strippen met een scherp mes. En het opdraaien van de F-connector kan ook met de hand, al kost dat uiteraard wel iets meer moeite.

Stap 1: Leg de Hirschmann KOKA799 coax kabel in de stripper (aan de op de buitenkant van de stripper met 1 gemarkeerde kant) zodat straks ongeveer op 11 mm van de buitenisolatie wordt afgestript. Wij hebben dit punt voor het gemak met een groen streepje gemarkeerd:

Montage F-connector (schroef type)

Druk de stripper dicht en draai de stripper één keer heen en weer en verwijder de buitenisolatie.

Stap 2: Vouw vervolgens de gevlochten afscherming (maar niet de folie) terug over de buitenisolatie en leg de kabel in de met 2 gemarkeerde kant van de stripper, zodat er ongeveer 3 mm van de binnenisolatie overblijft (er gaat dus +/- 8 millimeter van de binnenisalotie af):

Montage F-connector (schroef type)

Stap 3:Om optimaal contact van de afscherming van de kabel met die van connector te verkrijgen kan het stukje zichtbare folie naar buiten gevouwen worden, na stevig aandraaien van de plug komt maakt de folie dan contact met de plug. Nu kunt u met de hand de F-connector op de kabel schroeven:

Montage F-connector (schroef type)

Of met een F-connector schroefhulp:

Montage F-connector (schroef type)

De F-connector is gemonteerd:

Montage F-connector (schroef type)

De binnenader steekt minimaal zo'n 2 mm uit.

Eigenschappen Hirschmann SFC 070 schroef F-connector:

Onze winkel

BeterElektro.nl

Coax pluggen Hirschmann Coax pluggen, F-connectors.
Montage hulpmiddelen.

Zoeken

Doorzoek deze site met google